torstai 27. joulukuuta 2012

Kulaimen vaikutus hevoseen osa 4

osa 1, osa 2 ja osa 3

Negatiiviset vaikutukset

90 prosenttia hevosista joilla käytetään kuolaimia kärsii haavoista suun limakalvoilla, kun taas noin 50 prosenttia hevosista jotka ovat laitumella kärsii samasta ongelmasta. Useimmat suu vammat jotka hoidetaan klinikalla on haavoja limakalvoilla ja poskissa, näitten jälkeen tulee haavat suun pielissä ja kielellä. Haavojen määrä nousee niillä alueilla missä turparemmi ja kuolain eniten vaikuttaa - posken sisäpuolella esimmäisen poskihampaan kohdalla sekä suun pielissä.
Kuolaimen aiheuttamia haavoja

Normaalisti kun hevoset pureskelee posket menevät "ulospäin" kun ruoka on suuontelossa. Mutta ratsastaessa tai ajaessa posket menevät "sisäänpäin" (hampaita päin) jos käyttää turparemmiä. Kun hevoset pureskelee kuolainta posken sisäpuoli joutuu hampaitten väliin, joka aiheuttaa hankaumisia.
Ensimmäisten poskihampaitten alueella on tavallista löytää rakkuloita ja hankaumia



Ikenet joka peittää aluetta hevosen suussa, missä ei ole hampaita, on sinänsä "modifioitu" versio luukalvosta ("iho" joka koostuu ohueesta limakalvosta). Koska ei ole muuta kudosta joka peittää luuta, ei esiinny mustelmia tai turvotuksia vamman tai haavan yhteydessä - Koska ei ole mitään mitä voisi aiheuttaa turvotusta tai voimakasta verenvuotoa,  mustelmia ei voi esiintyä. Hevosella voi siis olla haavoja  suussa niin että ne eivät näy niin kuin "oikeat" haavat limakalvoissa tai iholla suunpielissä. Sen sijaan usein esiintyy sisäisiä verenvuotoja ja joskus turvotuksia jotka voi olla vaikeita havaita ilman peusteellista tutkimusta (tai ruumiinavausta)

Luu

Vauriot hevosen suussa voi hyvin olla näkymättömiä. Pahempaa on kuitenkin paine joka muodostuu kun kova painaa kovalle alueella ( kuolain leukaluulle tai hampaille).

normaali ala leuka ja alaleuka missä on ulkonevia luunmuodostumisia!
Hevosen suun rakenteen takia (hampaaton alue), ei ole olemassa kudosta joka vaimentaisi ja lieventäisi kuolaimen painoa luuta vastaan - aitsi kieli, mutta harva hevonen jättää kielen kuolaimen alle. Hevosen hampaaton alue suussa voisi verrata ihmisen sääreen. Hevosen hampaaton alue on kuitenkin herkempi, koska   alue on niin ohut ja koska limakalvot ja ikenet ovat paljon ohueemmat ja herkemmät kuin iho ja luukalvo joka peittää ihmisen sääret.



Jatkuva trauma luukoduksessa hevosen suussa aiheuttaa tulehduksia luukoduksessa, koduksen kuolema ja hapaamattomalla alueella voi esiintyä ulkonevia luun muodostumisia.

Eräässä tutkimuksessa 74stä leukaluusta (hevosista jotka oli 5 vuotta tai vanhempia) neljästä eri museokokoelmista 74% lla esiintyi hampaattomalla alueella ulkonevia luun muodostumisia (itse asiassa löytisi enemmän jos tarkistettaisi kesyjen hevosten leukaluista, sillä tutkimuksessa oli myös villihevosten leukaluut)

Kun ratsastuskoulun hevosia jotka ei oltu puudutettu oli tunnisteltu, 18% hevosilla esiintyi ulkonevia luunmuodostumisia hampaattomalla alueella (on kuitenkin todennäköistä, että luku olisi suurempi, sillä monet hevoset ovat niin herkkiä suusta että on vaikeeta havaita pienet luun muodostumiset koska niitä peittää ikenet ja limakalvo)

Luukalvo (ikenet), toimittavat luulle ravintoa, siksi vaurioituneet ikenet voivat aiheuttaa luukudoksen kuolemaa ja niin sanotusti "sequestrum" muodostuu. Tämä on kuitenkin epätavallista. Sequestrum on "siruja" kuolleista luukudoksista jotka irtoavat luusta, jäävät luukalvon alle niin että niitä ympyröi epänormaaleja luumuodostumisia, nämä vauriot aiheuttavat usein arpia luurangossa ja kroonista tulehdusta.


osa 5


Tieto on otettu täältä!




3 kommenttia:

  1. Hienoa, että jaksat kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta.. (:

    VastaaPoista
  2. Ainiin ja otsikon voisi korjata: Kuolaimen vaikutus :)

    VastaaPoista